Camper koelkast
Camper koelkasten
Bij de aankoop van een camper koelkast zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.
Daartoe behoren de grootte en capaciteit van de camper koelkast, het verbruik en het klimaat waarin je de koelkast gaat gebruiken.
Ook de prijs kan een bepalende factor zijn om de juiste keuze te maken.
Onderstaand pogen we een leidraad te geven:
Compressor koelkast
Werkt door middel van een compressor en koelgas om een koeleffect te creëren. De compressor pompt het koelgas door de koelkast, waar het door een reeks koelribben stroomt. Terwijl het gas door het systeem stroomt, koelt het af en neemt het warmte op van de binnenkant van de koelkast, waardoor een koeleffect ontstaat.
Een van de belangrijkste voordelen van een compressor koelkast is dat deze niet wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Dit betekent dat hij zelfs bij warm weer een constante temperatuur in de koelkast kan handhaven.
Een ander voordeel van een compressor koelkast is het lage energieverbruik.
Veel modellen werken op 12 of 24 Volt, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in campers, caravans of boten. Dit betekent dat ze kunnen worden gevoed door een huishoudaccu of een zonnepaneel.
Voordelen:
12V of 24V (Huishoudaccu
Snelle koeling
Goede koeling ook bij hoge temperaturen
Energiezuinig
Nadelen:
Meer geluid dan absorptie
Hoge aanschafprijs
Absorptie koelkast
Een absorptiekoelkast gebruikt een chemische reactie om te koelen.
Door verhitting van water en ammoniak verdampt de ammoniak. Dit ammoniakgas wordt vervolgens naar een koelunit gezogen, waar het wordt gemengd met waterstofgas. De resulterende chemische reactie produceert ammoniakhydroxide, dat warmte kan absorberen. Terwijl het ammoniakhydroxide warmte absorbeert, verandert het in een vloeistof. Deze vloeistof wordt vervolgens teruggevoerd naar de verwarmingseenheid, waar het opnieuw wordt verhit en het proces opnieuw begint.
Dit chemische proces zorgt voor het koeleffect en kan worden aangedreven door verschillende energiebronnen zoals 12/24V, 230V en gas.
De buitentemperatuur kan de werking van een absorptie koelkast verminderen. Als het buiten warm is, kan het moeilijker zijn voor de koelkast om warmte uit de binnenruimte te verwijderen, waardoor de koelkast minder efficiënt wordt.
Voordelen:
Werkt op 12V of 24V, gas en 230V
Weinig geluid
Nadelen:
Gevoelig voor omgevingstemperatuur (max. 25° koeling)
Verbruikt meer energie dan compressor
Koelt minder snel
Thermo-elektrische koelkast
Koelkasten (of koelboxen) die gebruik maken van thermo-elektrische koelingstechnieken voeren de warmte af met behulp van stroom.
Dit werkt door elektrische stroom toe te passen op twee verschillende metalen platen, waardoor er een temperatuurverschil ontstaat tussen de platen.
Dit type koelboxen werken meestal op 12 en 230 Volt.
De buitentemperatuur kan invloed hebben op de koeling van een koelbox. Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker het is voor de koelbox om de binnentemperatuur laag te houden.
Koelboxen hebben een relatief luide ventilator, deze schakelt in wanneer de binnentemperatuur van de koelbox hoger is dan de ingestelde temperatuur.
Voordelen:
Goedkope aanschaf
Werkt o 12V of 24V en op 230V
Nadelen:
Gevoelig voor omgevingstemperatuur (max 20°C koeling)
Luide ventilator
Hoog verbruik
230V koelkast in onze Amerikaanse camper
Oorspronkelijk zat er een absorptie koelkast in doch de gasbrander was in bedenkelijke staat en dus zochten we naar een nieuwe koelkast.
We hebben verschillende opties overwogen voor een nieuwe koelkast, maar een koelkast op 230V leek ons het meest interessant te zijn!
We waren reeds van plan om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en een degelijke omvormer te installeren + deze koelkasten zijn veel goedkoper dan de 12V varianten!
We kozen dus voor een Friac koel- en vriescombinatie met een hoogte van 130cm. Dit past precies in de opening van de vorige koelkast en achter de koelkast hadden we nog ruimte voor de nodige koeling.
Waar hebben we rekening mee moeten houden en wat is het verbruik?
Omvormer
Om onze 230V koelkast te gebruiken hebben we een omvormer nodig. Een omvormer zorgt ervoor dat we apparaten op 230V kunt gebruiken: het transformeert de 12V van onze huishoudaccu naar 230V.
Onze eerste omvormer was 350W maar dit bleek niet voldoende en al snel werd er dus een 1200W aangeschaft.
De reden dat 350W onvoldoende was is omdat de startstroom van een 230V koelkast 10 keer hoger is dan het nominale vermogen. Een koelkast met een nominaal vermogen van 60W zal bij het opstarten 1 tot 2 seconden 600W verbruiken. Onze omvormer van 1200W kon deze piek dus aan.
Stroomverbruik
Onze koelkast heeft een jaarlijks energieverbruik van 180kWh, dit is 180000 Watt per jaar. We willen graag het verbruik weten per 24 uur: 180000 W/365 dagen = 493W per 24 uur.
Doen we daar nog eens 10% verlies bij van de omvormer dan hebben we 542W per 24 uur
Op het Wattage per uur te kennen delen we alles dus door 24 = 22.6W/uur
Dit delen we nu door het Voltage (12V) en dan komen we uit op 1,9Ah/uur
Per dag hebben we dus in ideale omstandigheden een verbruik van 45,6Ah die uit onze batterij gehaald wordt.
Onze zonnepanelen moeten dus zorgen dat dit verbruik dagelijks hersteld wordt.🌞
Voordelen:
Goedkoop alternatief
Verkrijgbaar in iedere elektroshop
Relatief laag verbruik
Nadeel:
Omvormer nodig en voldoende batterij capaciteit.