Huishoudaccu
De woonaccu (huishoudaccu, leefbatterij) van onze camper is voor ons een heel belangrijkste onderdeel. Het is als het ware het hart van onze leefruimte in de camper.
Zonder deze accu zou er geen stroom (12 volt) zijn voor de verlichting, ventilatie, water (via de waterpomp), boiler, ...
Bijna al onze elektrische onderdelen worden er door gevoed en zijn dus afhankelijk van de gezondheid en de autonomie van deze accu.
De accu's op de markt zijn: start-, semi tractie-, vol tractie en start stop accu’s. Al deze types hebben hun specifieke eigenschappen waarvan de semi-tractie accu het meest geschikt is als huishoudaccu in een camper.
Semi tractie accu’s worden ook wel deep-cycle accu genoemd en kunnen lange tijd een constante stroom leveren . Daarnaast kunnen ze tot wel 50 – 80% worden ontladen, afhankelijk van het accu type.
AGM-, gel- en lithium camper accu’s behoren tot de semi tractie accu’s. Zowel gel- als AGM accu’s zijn vormen van lood zuur accu’s. Het verschil tussen deze accu’s zit hem in de geleidende materie tussen de loodplaten, ook wel elektrolyt genoemd. Bij een lithium batterij komt er energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium.
Soorten woonaccu / leefaccu / huishoudaccu
AGM-accu
AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Bij dit type accu is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Dit in tegenstelling tot andere soorten loodaccu’s (ook wel ‘natte accu’s’ genoemd), waarbij het accuzuur zich los in de accu bevindt.
Voordelen AGM-accu:
Goed bestand tegen hoge en lage temperaturen.
Voordelige aankoopprijs.
Kan hogere laad- en ontlaadsnelheden aan dan bijv. Gelaccu's.
Nadelen AGM-accu:
Tamelijk zwaar in gewicht.
Kan slechts 50% ontladen worden.
Opladen gaat trager door interne weerstanden.
Relatief korte levensduur
Gel-accu
Bij gel accu’s bestaat het elektrolyt uit een min of meer vaste gel substantie. De accu’s zijn onderhoudsvrij en afgesloten waardoor ze niet hoeven worden bijgevuld. Eventuele gasvorming kan ontsnappen middels een veiligheidsventiel. Toch is de kans op gasvorming vrijwel nihil waardoor je een gel accu eigenlijk overal in de camper kan plaatsen.
Voordelen Gel-accu:
Onderhoudsvrij.
Geringe zelfontlading.
Kunnen tot 80% ontladen worden.
Nadelen Gel-accu:
Tamelijk zwaar in gewicht
Lagere laad- en ontlaadsnelheden.
Minder geschikt voor zware belastingen
Lithium-accu
Lithium accu's werken aan de hand van lithium atomen die elektrische energie omzetten naar bruikbare accucapaciteit. Het voordeel is dat de lithium accu niet klotst en hierdoor op elke manier geplaatst kunnen worden. Deze samenstelling zorgt ook voor andere voordelen zoals een langere levensduur en een lichter gewicht.
Voordelen Lithium-accu:
Kunnen tot meer dan 95% ontladen worden.
Laag in gewicht.
Snell en efficiënte laad- en ontlaadsnelheden.
Lange levensduur (tot meer dan 5000 cycli)
Onderhoudsvrij
Nadelen Lithium-accu:
Kan niet opgeladen worden onder de 5*C.
Degelijke BMS is nodig om de accu te beschermen tegen over- en onderladen.
Niet alle laders kunnen Lithium-accu laden.
Hogere aankoopprijs.
Onze huidige leefaccu is een 230Ah Varta semi-tractie accu en deze batterij geeft zonder morren de nodige stroom aan alles.
Hij heeft een minimale zelfontlading en is onderhoudsvrij.
We weten echter niet hoe oud deze accu is en omdat we ook in de winter voldoende capaciteit wensen te hebben kiezen we er voor om deze batterij te vervangen.
Tijdens het vervangen zullen we wel eerst even nazien of deze niet kan gebruikt worden ter vervanging van onze 2x95Ah startaccu's want de Varta LFD kan je naast het gebruik voor langdurige stroomvoorziening ook gebruiken om een camper te starten. Het is dus echt een Dual Purpose batterij die heel wat aan kan.
Jammer genoeg kan hij slechts tot 50% ontladen worden en omdat die 115Ah wat krap zou zijn kiezen we voor een lithiumbatterij (die tot bijna 100% kan ontladen worden) zodat we een dubbele hoeveelheid autonomie hebben.
De hogere aankoopprijs van zo'n Lithiumaccu (LifePO4) wordt gecompenseerd door de levensduur (x10), het extra vermogen en het gebruiksgemak.
Onze nieuwe LifePO4-accu
De keuze voor onze nieuw leefbatterij was een moeilijke beslissing want het aanbod is enorm. We zochten een set met voldoende capaciteit en voor een redelijke prijs.
De prijs was doorslaggevend want het viel ons op dat meer dan 90% van het aanbod "Made in China" is waarbij er dus in de Westerse shops enkel een sticker op werd gekleefd met hun logo/naam. De uitzondering die in Europa geassembleerd worden zijn dan meestal ook nog met Chinese onderdelen.
Na tientallen merken vergeleken te hebben kozen we dus voor2 accu's van 280Ah met een BMS van 200 Ampère.
In totaal beschikken we dus over 560Ah wat ervoor moet zorgen dat al onze toestellen zonder zorgen zullen functioneren en dat we tevens enkele dagen off-grid kunnen staan.
Redenen waarom we kozen voor LiFePO4
Lithiumaccu's hoeven maar een minimaal onderhoud, waardoor ze hoog scoren op gebruiksgemak en comfort.
Levensduur x10: Onderzoek heeft uitgewezen dat men 2000 tot 5000 cycli kan verwachten van een LiFePO4 accu. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik een noodzaak is.
Formaat en gewicht: Lihiumaccu's zijn kleiner van formaat en wegen maar een vierde tot de helft van een AGM batterij.
Een goede lithium LifePO4 beschikt over een BMS (Battery Management System) die erover waakt dat alles perfect functioneert (controle van laden, spanning, temperatuur, cellen balanceren, ...)
Ontladen kan tot 100% van de batterij: In tegenstelling tot loodzuur accu’s kan bij een LiFePO4 accu tot soms meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. Indien je een 100Ah accu neemt kan men bij een loodzuur eigenlijk maar 30 tot 50Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl dit bij een LiFePO4 meer dan 100Ah is.
Lithiumaccu's laden heel snel op en hoeven niet telkens tot 100% opgeladen te worden: In het geval dat de lifePO4-accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt, is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de LiFePO4 accu niet beschadigd raken. Dit neemt veel zorgen weg die men normaal gesproken heeft over de accu en maakt de LiFePO4 accu zeer flexibel.
Lithiumbatterijen slaan efficiënter energie op en zorgen dus voor een hoger rendement in combinatie met zonnepanelen.
LifePO4- accu hebben een vrijwel vlakke ontlaadcurve, wat inhoudt dat een accu met 20% aan capaciteit dezelfde output kan geven als een volledig geladen accu. Deze stabiele spanning garandeert een optimale levensduur voor gevoelige elektronica.
Een ander zeer belangrijk gegeven is de enorme piek belasting die een LiFePo4 accu kan leveren, ook nog als deze al ver ontladen is.