Omnia oven

Wat is een Omnia oven?

www.ohow.be | Ons huis op wielen | Omnia camperoven 3 delen

De Omnia is een campingoven die bestaat uit 3 delen  die samen zorgen dat het gerecht zowel vanonder als vanboven opwarmt. Je kan de Omnia gebruiken op bijna alle warmtebronnen (met uitzondering van inductie) .

De speciaal ontwikkelde ronde vorm heeft een opening in het midden. 

Het onderstel bestaat uit roestvrij staal waarop dan een het aluminiumo schaal (ook met gat in het midden) geplaatst wordt. De schaalvorm leidt de warme lucht vanaf de warmtebron langs de onderkant van de Omnia vorm en zorgt zo voor onderwarmte. De opening in het onderstel en de vorm zorgen ervoor dat de warmte omhoog stroomt door de constructie, het deksel raakt en voor bovenwarmte zorgt. 

Dankzij de ventilatiegaatjes in het deksel wordt de warmte gedoseerd.

De 3 delen van de Omnia worden altijd samen gebruikt en vormen dus het oventje.

www.ohow.be | Ons huis op wielen | Werking Omnia camping oven

Hoe gebruik je een Omnia?

Plaats de Omnia op het kooktoestel midden over de vlam of midden op de plaat. Weet wel  dat wanneer je de eerste keer de oven gebruikt er wat rook kan vrijkomen. Dit is normaal en volkomen ongevaarlijk voor omgeving en het gerecht in de vorm. 

Vul de Omniavorm tot de helft voor brood, cakes en andere gerechten die tijdens het bakken moeten rijzen. Bij gerechten die niet hoeven te rijzen kan de Omnia iets meer worden gevuld, maar nooit meer dan tot 2,5 cm vanaf de rand zodat de bakvorm niet kan overlopen wat ervoor kan zorgen dat er zaken gaan aanbranden.

De eerste keren is het wat spelen met de warmtebron om de juiste warmte en tijden te bekomen maar bij een correct ingestelde warmte is de bereidingstijd in een Omnia hetzelfde als in een gewone oven. 

Neem, wanneer het gerecht klaar is, de Omniavorm van het onderstel en verwijder het deksel. Anders zal het bak/braadproces verder gaan vanwege de restwarmte in de oven. 

Wees voorzichtig, maak altijd gebruik van pannenlappen of iets dergelijks. 

Accessoires voor de Omnia

Voor de Omnia kan je heel wat accessoires vinden die het gebruiksgemak verbeteren.

Er bestaan handgrepen, silicone bakvormen (vb. voor muffins), onderzetters, ...

Wanneer de bakruimte te klein is is er ook een maxivorm (50% groter) van 3 liter te bekomen.

Wenst men tot in de perfectie te bakken dan is er ook een thermometer beschikbaar om de perfecte gaartijd te vinden van het gerecht.

Vooral de siliconen vormen worden door ons veel gebruikt omdat ze gemakkelijk te reinigen zijn.